Menu
Obec Dolná Krupá
Dolná Krupá

Mobilná aplikácia

V-obraze

Aktuálne informácie v mobilnej aplikácii voľne k stiahnutiu:

Google playApp store

Príhovor pána starostu k občanom

Dobrý deň vážení spoluobčania - Dolnokrupania,
prihováral sa Vám dnes, v toto nedeľné popoludnie za účelom, že verím, že práve nedeľa je dňom kedy ste určite všetci vo svojich príbytkoch so svojimi blízkymi.
Prihováram sa Vám v tejto neľahkej situácii hlavne preto, že Vás chcem poprosiť o tak veľa krát skloňovanú zodpovednosť. Slovenská republika, tak ako celý svet, v týchto dňoch čelí epidémii, ktorú spôsobuje ochorenie Covid19.
Chcem poprosiť všetkých občanov o zodpovedný prístup k tejto situácii a apelujem na dodržiavanie všetkých nariadení a opatrení, ktoré boli do dnešného dňa vydané.
Prišla k nám jar a s ňou aj slnečné lúče. Slnko a čerstvý vzduch je pre nás v tomto období nevyhnutný a môže prispieť k našej lepšej kondícii. Väčšina z nás má to šťastie a disponuje záhradami a práve tie by sa mali na tento čas stať miestom, kde načerpáme slnečné lúče a čerstvý vzduch do našich pľúc. Ak niekto tú možnosť nemá a chce ísť na prechádzku, tak si treba uvedomiť, že tieto prechádzky by sa mali konať len v kruhu najbližšej rodiny zdieľajúcej spoločnú domácnosť a organizovať by sa mali len na odľahlých miestach, kde je riziko stretnutia a zhromaždovania sa ľudí minimálne.
Ďalšia moja prosba sa týka rodičov. Prosím apelujte na svoje deti, aby sa nestretávali v skupinách a tým nezvyšovali riziko roznesenia nákazy. Snažme sa im vysvetliť nebezpečnosť hromadného stretávania sa a fakt, že momentálne nemajú prázdniny, ale majú byť izolovaní v domácom prostredí. Pretože prechádzky v skupinách po dedine nie sú pubertálnym hrdinstvom, ale bezohľadným sebeckým hazardovaním so životmi iných.
Ďalej prosím všetkých občanov o nosenie ochranných pomôcok mimo vlastného príbytku. Najdôležitejšie sú rúška, rukavice a okuliare. K dnešnému dňu evidujeme, že všetky žiadosti, ktoré nám boli na obecný úrad o rúška nahlásené sú aj vybavené. Čiže mám zato, že každý z nás má možnosť chránenia sa rúškom. Rúška treba nosiť tak aby nám prekryli ústa aj nos. Treba si uvedomiť že akýmkoľvek popravením rúška si ho môžeme kontaminovať. Takže je potrebné, po nasadení rúška nedotýkať sa jeho povrchu a v prípade jeho popravenia využili bočné šnúrky alebo gumičky. Textilné rúško je potrebné po každom použití vydezinfikovať, najlepšie vyprať na vysokej teplote, vyvariť alebo prežehliť. Taktiež si chráňme svoje ruky, lebo tie sú nástrojom obdržania a následného roznášania vírusu. Používajme rukavice pri akomkoľvek opustení svojho domu. Ďalším ochranným prvkom sú okuliare, ktoré zabránia vírusu aby sa dostal na sliznicu oka.
Mojou najväčšou prosbou je aby si tieto slová zobrali k srdcu hlavne naši seniori, pretože sú najohrozenejšou skupinou. Ľahkovážne zmýšľanie a slová typu: vírus je iba v mestách alebo Ja mám tuhý koreň alebo Ja som očkovaný proti chrípke NIE SÚ NA MIESTE. Apelujem tým na ich rodinných príslušníkov, aby v najbližšej dobe realizovali návštevy seniorov iba v naozaj nevyhnutných prípadoch, alebo na pár týždňov komunikovali iba telefonicky. Naozaj ak si vážime svojich rodičov a starých rodičov, tak toto je úplne minimum čo pre nich môžeme spraviť. Treba im zabezpečiť základný servis, ako sú potraviny, lieky a iné nevyhnutné veci, ale samozrejme bezkontaktne.
Obecný úrad je pripravený na vyžiadanie tento servis zabezpečiť pre seniorov alebo chorých spoluobčanov, ktorí žijú sami a nemá im kto nakúpiť. Seniori sa môžu nahlásiť v pracovné dni na obecný úrad telefonicky 5577101 a 5577253. Takisto Vás prosím ak viete o niekom kto žije sám a nemá možnosť sa telefonicky nahlásiť, aby ste kontaktovali Obecný úrad. Ďalej žiadame občanov, ktorí ešte nemajú rúška, aby sa nahlasovali na uvedené telefónne čísla. Rúška nám šíjú naše dobrovoľníčky z obce a firma DKT, ktorým sa aj touto cestou chcem veľmi pekne poďakovať, pretože bez nich by bolo veľmi ťažké zaobstarať rúška. Po nahlásení budú rúška distribuované do poštových schránok.
Poslednú vec o ktorú Vás chcem v tomto pohnutom období poprosiť je aby sme si našu spoločnú domácu izoláciu neznepríjemňovali rôznymi negatívnymi prejavmi ako napríklad pálenie odpadu v záhradách, vynášanie odpadu po chotári, hlukom a podobne. Skúsme osloviť suseda ktorý nám vydymuje dvor slušne , pokorne, bez hnevu aby prestal, lebo možno ten sused to nerobí pretože že nás chce vydymiť, ale možno iba preto že si neuvedomuje že nás to obťažuje a ešte mu to nikto nepovedal. Takisto upozorňujem občanov, ktorý si myslia, že náš spoločný chotár je aj spoločným smetiskom, že v prípade zistenia pôvodcu vytvorenia čiernej skládky budú riešení išpekciou životného prostredia. Naozaj Vás prosím aby sme sa v tomto období k sebe správali ľudskejšie, milšie, a pokornejšie, aby nás toto obdobie viacej spájalo ako rozdeľovalo. Aby sa pre nás všetkých stalo prioritou naše zdravie a zdravie našich blízkych, aby sme odložili do ústrania všetky sváry, hnev a zlobu.
Ďakujem Vám za Vašu súdržnosť a spolupatričnosť. Momentálne sa naša uponáhľaná doba spomalila a tak sa zamyslime nadtým čo je v našich životoch naozaj dôležité.
Prajem Vám pevné zdravie a veľa optimizmu do ďalších dní,
Váš starosta

Dátum vloženia: 22. 3. 2020 16:18
Dátum poslednej aktualizácie: 22. 3. 2020 16:23

7 divov Dolnej Krupej